Scroll to top
Get In Touch
Tel: +32 468 56 39 49
Tombrugstraat 13, 8850 Ardooie
info@lidito.be

Blog

Welk social media platform voor welk bedrijf?

okt 2020 5min read

We zitten vandaag de dag allemaal op meerdere social media platformen. Of we nu snelle boodschappen de wereld insturen op Twitter, onze laatste vakantiefoto’s delen op Instagram of onze kwaliteiten in de verf zetten op LinkedIn, we spenderen gemiddeld 2,5 uur per dag op sociale media kanalen. Het lijstje mogelijkheden wordt jaarlijks uitgebreid, en dat biedt ook bijkomende uitdagingen voor bedrijven. Want waar gaat u wel en niet adverteren? 

of deel deze blog via

Facebook

Het nummer 1 social media platform is vandaag de dag Facebook als we kijken naar het aantal actieve gebruikers wereldwijd. Ookal posten we niet allemaal massaal, we zitten in leuke groepen, willen toch even die startpagina checken door onze groeiende FOMO en blijven zelf op de hoogte van het nieuws want ook u zegt misschien wel eens ‘ik zag dat inderdaad op Facebook passeren’. Facebook mag zijn groeispurt dan gehad hebben, het blijft één van de marktleiders én weet zijn gebruikers te behouden.

Adverteren op Facebook wordt nog steeds dagelijks gedaan door ontelbaar veel bedrijven. U hebt zeker en vast al advertenties zien verschijnen tussen al die banale posts door. Of het nu voor zonnepanelen, Zalando of een politieke partij is, we komen er allemaal mee in aanraking. En net daarom is adverteren op Facebook zo interessant. Het is nu eenmaal een platform waar u zowel de jongere als de oudere generaties kan bereiken. 

Twitter

Op Twitter kunt u boodschappen met de wereld delen bestaande uit maximaal 160 karakters. Ideaal om snel te communiceren dus. De sterkte van Twitter ligt niet meteen in het adverteren, maar in het opbouwen van een band met uw gebruiker of klant en kan bovendien helpen bij het toedragen van een positief imago. Denk maar aan bedrijven als Telenet en NMBS die volop inzetten op het voorzien van (snelle) antwoorden op vragen van hun gebruikers. 

Maar waarom zou u nu uw vraag via Twitter stellen en niet via het algemene contactformulier op de website? Heel simpel: de hele wereld kijkt mee op uw sociale media kanalen. En zeg nu zelf; als u ziet dat een bedrijf snel antwoorden biedt, geeft dat een fijner gevoel dan wanneer u een inactief profiel ziet staan waar nooit hulp wordt aangeboden. U zal dit gevoel (on)bewust met u meedragen als u (opnieuw) voor een keuze komt te staan. Door een goede service zal het bedrijf dat snel reageert op Twitter een streepje voor hebben dan het bedrijf dat alle vragen links laat liggen.

LinkedIn

LinkedIn is perfect te onderscheiden van de andere kanalen. Hier gaat u namelijk geen uitgebreide fotocollectie posten over uw vakantie in Ibiza, maar wordt er gefocust op zakelijke content. Dit is hét social media kanaal bij uitstek voor de B2B markt. Adverteren op LinkedIn heeft het voordeel dat geïnteresseerden meteen op uw bedrijfspagina terecht komen. Zorg dus dat deze up to date is en vooral actief wordt onderhouden. Als men ziet dat de laatste post dateert van 7 maanden geleden, zal de interesse waarschijnlijk meteen afnemen. Daarnaast zal de gebruiker, klant of consument uw bedrijf volledig anders gaan percipiëren. Er wordt namelijk liever gekozen voor een hands-on bedrijf. Zorg er daarnaast voor dat u formeler communiceert dan op bijvoorbeeld Facebook: u hebt het hier namelijk niet tegen consumenten maar tegen andere bedrijven. Dit is dan ook het medium bij uitstek waar u gebruik maakt van de ‘u’ vorm.

Instagram

Instagram is de laatste thé place to be. Dit platform is intussen uitgegroeid tot een van de grootste spelers en ook adverteerders maken hier gretig gebruik van. Het is kanaal dat hevig inzet op beelden, waardoor visuele producten hier een interessant marketingplatform hebben. Vooral de textielsector zal baat hebben bij het adverteren op Instagram. U zag waarschijnlijk al eens een advertentie passeren van About You of een ander kledingmerk- of platform. De tendens naar meer online verkoop helpt natuurlijk ook om uw product aan te man te brengen via Instagram. 

Maar ook immokantoren, nieuwswebsites en meubelzaken wagen zich meer en meer op ‘the Gram’. Zolang u uw product maar visueel aantrekkelijk in beeld kan brengen en de aandacht kan trekken, is er kans op slagen. De nodige tekst bij uw advertentie brengt u dan onder op uw landingspagina. Onder deze categorie valt trouwens ook Pinterest. Hier draait het tevens om visuele representatie. 

TikTok, Snapchat, YouTube

Bovenstaande kanalen (Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram/Pinterest) behoren tot de meest gekozen adverteer platformen. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden. Denk maar aan YouTube, waar het kijken van video’s vaak wordt onderbroken voor een korte boodschap van een merk of bedrijf. Of u ziet een kleine banner in of naast de video verschijnen. De jongere generatie bevindt zich dan weer massaal op TikTok, waardoor ook hier adverteren aan populariteit wint. Hier wordt vooral geadverteerd voor schoonheidsproducten, apps die video effecten aanbieden, en kledij. Ook Snapchat wordt meestal gebruikt door jongeren. Hier ligt de focus op snelle en leuke content. Als u als bedrijf creatief aan de slag wil en in enkele seconden een krachtige boodschap weet over te brengen, is Snapchat uw medium! 

Ken je doelgroep

Een belangrijke eerste stap is dus het goed afbakenen en kennen van de doelgroep van uw product of dienst. Afhankelijk hiervan kunt u kiezen waar u gaat adverteren. Dit zal meestal op meerdere platformen zijn. Voor de B2B markt is het vrij simpel: LinkedIn. Voor de B2C markt zal u zelf dieper op onderzoek moeten uitgaan. Stel een social media strategie op, want niet elk platform vraagt om dezelfde content. Kijk wat wel en niet werkt. Dankzij het proces van trial en error zal u snel ondervinden of uw product aanslaat.

Author avatar
Maui
We gebruiken cookies om u de beste ervaring te bieden.