Blog
To clickbait or not to clickbait
okt 2020 • 5min read
Met clickbait (ook wel ‘klikaas’ genoemd) worden advertenties bedoeld die gebruik maken van sensationele, maar vaak misleidende titels en beelden.
De reden? Zoveel mogelijk ‘clicks’ generen. Met andere woorden: dankzij dit soort advertenties genereer je snel heel wat trafiek. Maar even snel realiseren de bezoekers van je website zich dat de landingspagina niet overeenkomt met de titel. En dan volgt de vraag: heeft deze hogere click-through ratio (CTR) ook een positief effect op de conversion ratio (CR)? Of net niet.
We overlopen alle pro’s en cons.
of deel deze blog via
Waarom is een goede titel essentieel?
Een titel is een soort van first impression. En die eerste indruk is heel belangrijk, aangezien een gemiddelde bezoeker slechts 20% van de webpagina leest. Slechts 1 op 5 lezers van deze blog zal dus maar deze zin zien – wat best jammer is – we hebben ze nochtans met véél liefde geschreven. Opvallende, sensationele titels zijn in dat opzicht dus zeker een aanrader.
Ook op platformen zoals Facebook elimineren mensen titels die niet catchy genoeg blijken tijdens een vlugge scan. Denk aan hoe je zelf door je tijdslijn scrollt. Doordat er een overvloed aan artikels en filmpjes te vinden is over alle mogelijke onderwerpen, is het bijgevolg essentieel om de juiste titel (en het juiste bijhorende beeld) te kiezen.
Zo kreeg het Amerikaanse merk Smartwater enkele jaren geleden heel wat aandacht dankzij de sex tape van Jennifer Aniston. Een mooi staaltje marketing.
Bij clickbait is het zo dat de achterliggende inhoud vaak totaal los staat van de clickbait advertentie zelf (wie in de late uurtjes op internet surft naar filmpjes over Jenifer Aniston, verwacht zich waarschijnlijk niet aan puppy’s en dansende baby’s). Sensatie-titels die leiden naar opdringerige verkooppagina’s zullen erg transparant bevonden worden. Wie dus clickbait gebruikt, balanceert op een erg dunne koord.
Pro’s van clickbait
Op goede clickbait wordt er erg veel geklikt. Dat zorgt ervoor dat het bezoekersaantal van je website vergroot en je een enorm groot publiek bereikt. Allemaal leuke en positieve dingen.
Zeker voor bedrijven en merken die aan het werken zijn aan hun naamsbekendheid is dit een interessante strategie. Ook voor websites die zelf advertentie-inkomsten genereren op hun landingspagina’s zal dit soort trafiek zeker zijn vruchten werpen. Denk maar aan de publiciteitskranten, waar echte actua op hun website moeiteloos wordt afgewisseld met de laatste Instagram trends en most funny filmpjes, klaar om gedeeld te worden en het sociaal engagement van hun bezoekers te verhogen.
In de meeste gevallen is het echter de bedoeling om meer conversie te krijgen: meer mensen een aankoop laten doen, of hun contactgegevens laten invullen. En daar wringt het schoentje.
Contra’s van clickbait
Jammer genoeg kan je niet zomaar stellen dat 10x meer bezoekers ook zal resulteren in 10x meer conversie. De reden waarom geklikt wordt, is helemaal anders. Een paniek-voetbal-advertentie zal misschien meer nieuwsgierigheid opwekken, maar of je daarom ook meer offerte-aanvragen binnenhaalt is nog maar de vraag. Misschien ontvang je er wel nog mínder. Want wie echt op zoek is naar je product zal zich meer aangesproken voelen tot een meer neutrale advertentie en minder pusherige advertentie.
Het grootste nadeel aan clickbait is dat, zodra de lezer doorklikt, je hem moet teleurstellen. Als je te veel clickbait gebruikt, zal dit voor wantrouwen zorgen bij jouw doelgroep. “Oh nee, ze zijn daar weer … ze zullen wel weer iets willen verkopen”.
Is het dus een goed idee of niet?
Je moet zelf de afweging maken tussen de voor-en nadelen. Het is niet aangeraden om het telkens opnieuw te doen, maar af en toe kan dit geen kwaad. Zo voorkom je afbraak van jouw authenticiteit.
En stel jezelf vooral ook de vraag: doe je het voor de trafiek of voor de conversies?
Of schakel een professionele partner in die je kan helpen. Lidito neemt het vinden en converteren van geïnteresseerde bezoekers op zich en levert je dagelijks meerdere leads aan voor jouw product. En dat doen we bovendien na kwalificatie in ons call center en (semi-)exclusief.